Barion Pixel

KoncertBooking: Tegyünk együtt a fenntarthatóságért! - Környezetbarát merch termékek

újraindulás - 2023.04.23

Tegyünk együtt a fenntarthatóságért! - Környezetbarát merch termékek

Egy produkció életében az igazi nagy áttörést általában egy nagy sláger, egy igazán jól sikerült album, vagy egy emlékezetes turné hozza meg, melyeket majd újabbak és újabbak követnek, míg ki nem alakul a rajongótábor. Azok, akik elkötelezetten figyelik a munkásságodat, egy idő után már nemcsak az azonosulást kínáló zeneszámokra, lemezekre, turnékra kíváncsiak, de a logóddal, neveddel, képeddel vagy megkapó szlogenekkel ellátott tárgyakra, relikviákra is igényt tartanának. Ezek lehetnek ruhadarabok, kiegészítők, kulacsok, kulcstartók stb. A tudatosabb fogyasztók pedig ma már nemcsak szimpla merch termékeket szeretnének, hanem olyanokat, melyek nem károsak a környezetre.

A „fenntarthatóság” minden eddiginél fontosabb – de mit is jelent ez?

Bár a szó használata az elmúlt években nagyon elterjedt, a 'fenntarthatóság' fogalma valójában nem új. Az 1983-as Brundtland Bizottságtól származik, amely először úgy határozta meg a fenntartható fejlődést, mint „olyan fejlődést, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációinak lehetőségét saját szükségleteik kielégítésére”. 

A jövő alakítása során a fenntarthatóságot leggyakrabban környezeti összefüggésben értjük. A környezeti fenntarthatóság magában foglalja annak biztosítását, hogy az emberi fogyasztás ne merítse ki a természeti erőforrásokat, az ökológiai rendszerek egyensúlyban maradjanak, és a földi élet változatos maradjon. A fenntarthatóság gazdasági és társadalmi kérdésekhez is kötődik. 

Ahhoz, hogy visszafordítsuk a klímaválság hatásait, összefogásra van szükség, és arra, hogy a maga szintjén mindenki megtegye, amit tud a környezet védelme érdekében - a magánéletében és a szakmai karrierje során egyaránt. 

Kapcsolódó tartalom: A bolygó az egyetlen táncparkettünk – zenei rendezvények és a fenntarthatóság

Fotó: Instagram / @billieeilish

Biopamut pólók, pulóverek és újrahasznosított ruhadarabok

Ha egy zenész/zenekar környezettudatos termékek előállításába fog, azzal nemcsak a környezetvédelmet fontosnak tartó hallgatói szívét nyeri el, de máris tett valamit a klímaválság ellenében - ezek bár apró lépések, mégis a nagyobb jó felé vezető úton nagyon is fontosak...

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy manapság sok vállalat él vissza a környezettudatos imázs felállításával, hiszen felismerték, hogy a fenntarthatóságot előtérbe helyező cégek piaci előnyhöz juthatnak. Ezzel nem is lenne baj. Viszont, ha egy vállalat csupán a fenntarthatóság álarca mögé bújik konkrét elkötelezettség, tényleges cselekvések elől, az megtévesztő és valójában többet árt, mint használ. Ezt nevezzük zöldmosásnak. Ugyanakkor szerencsére sokan nem csak a látszat kedvéért foglalkoznak ezzel a témával.

Általában a zenészek által merch termékekként árusított ruhadarabok pamutból készülnek, azonban a gyapottermelés hatalmas mennyiségű földet és vizet igényel, ez pedig óriási terhet ró a környezetre. Ebből a szempontból jobb megoldást nyújtanak a biopamutból készült ruhadarabok, ugyanis ezeknek jóval kisebb a környezeti lábnyoma, mivel szintetikus vegyszerek nélkül állítják elő őket. Ettől már csak az úgynevezett posztindusztriális hulladékból nyert újrahasznosított pamut tekinthető fenntarthatóbbnak. 

A fentiekben már rögtön két kiváló alternatívát hoztunk az ökológiai lábnyom csökkentésére a merch ruhadarabok, kiegészítők kapcsán, és a tintát illető kérdéseket még nem is említettük. Tintából általában kétfélét szoktak használni: vízbázisút vagy műanyagot. A vízbázisú tűnik a környezetvédelem szempontjából a jó választásnak, ám ha nincs megfelelően kezelve, akkor ugyanúgy környezeti károkat okozhat. Ezekkel kapcsolatban érdemes előzetesen tájékozódni és a lehető legkisebb környezetterhelést kínáló változatba fektetni. 

Többek között Billie Eilish is a fenntarthatóság híve. 2021-ben az Instagramján osztotta meg a hírt új merch vonaláról. Azt írta, hogy a kollekciót a fenntarthatóság szem előtt tartásával készítették. „Ebben a sorozatban (a zoknikon kívül) minden szerves anyagból készül! Minden alapanyagot növényvédőszer nélkül termesztettek, ami jobb a környezet számára. Minden az USA-ban készül (főleg Kaliforniában), ami támogatja a hazai gazdaságot és megtakarítja a nemzetközi szállítási költségeket, így fenntarthatóbb."

Fotó: Instagram / @billieeilish

Le a plasztik flakonokkal!

Az eldobható műanyag palackok a környezetünket és egészségünket egyaránt károsítják. Szerencsére az elmúlt években egyre többen váltották le az egyszerhasználatos PET palackokat az újrafelhasználható vizes palackokra.

Bár az alumíniumból gyártott palackok is szerepelnek az alternatívák között, de mégse ez a legjobb választás, ugyanis bizonyos felvetések szerint ártalmas az egészségre, illetve gyakran esőerdőket irtanak ki a bauxit bányászása miatt. Az üveg is lehet alternatíva; nyers alapanyagokból készül, és a gyártási folyamat sokkal kevésbé káros a környezetre, mint az alumíniumból készült tárgyak esetében. Ugyanakkor az újrafelhasználható kulacsok aduászai azok, amelyek rozsdamentes acélból készülnek. Az üveghez hasonlóan ez is egy környezetbarát anyag, amely viszonylag egyszerűen, minőségromlás nélkül korlátlan ideig újrahasznoálható Előnye leginkább hőtárolási képességében rejlik. 

És ha már hidratálás, akkor a repoharakról sem feledkezzünk meg, melyek napjaikban a bulik és koncertek elengedhetetlen elemeivé váltak. A repohár használatával 60-70%-kal tudjuk csökkenteni a hulladékok mennyiségét. További előnyük, hogy jó minőségűek, így akár 100-szoros elmosásuk után se kopik le a rájuk nyomatott minta. Népszerűségük oka továbbá, hogy rendkívül költséghatékonyak, mivel áruk megtérül a koncertekre szedett belépőjegyekből. A rajongóknak is egyértelműen megéri, hiszen azon felül, hogy egy kedvenceikre jellemző mintával ellátott tárgyat birtokolhatnak, újra és újra fel tudják használni azokat az aktuális vagy a következő koncerteken.

Ezt olvastad már? 5 tipp, hogy felejthetetlen legyen a következő koncerted!

Fotó: Instagram / @bilieeilish

Ökobarát telefontokok

Az emberek általában nem kizárólag a készülékeik védelmében vásárolnak telefontokokat, hanem ez egyúttal egy újabb lehetőség személyiségük kifejezésére. A Flaxstic nevű bioműanyag felhasználásával készült telefontokoknak a megvásárlása 25%-kal csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, 35%-kal a vízfogyasztást és 67%-kal a hulladéktermelést a hagyományos tokokhoz képest. Miután a használója úgy érzi, nem tart már rájuk igényt, annyi a dolga, hogy a komposztba dobja. Az ilyen telefontokok előállítása azonban költséges, így ezek inkább már az olyan környezettudatos termékek előállításán gondolkodó zenészek/zenekarok számára lehetnek érdekes, akik képesek többet költeni a merch kollekciók előállítására.

A fentiek alapján az előadók több lehetőség közül is választhathatnak, ha merch termékeiket a fenntarthatósággal összhangban szeretnék piacra dobni. És bár az ilyen módon előállított ruhák és egyéb tárgyak környezetkímélőbbek, mint a hagyományos merch termékek, költségesebbek is, és mivel újonnan előállított termékekről van szó, 100%-ban egyik sem fenntartható. Ugyanakkor mindenképpen érdemes hasonlókba fektetni zenészként/zenekarként a merch termékek kapcsán - ezzel jót teszünk a Földnek és kielégítjük a klímaválságot egyre fenyegetőbbnek érző közönséget is.

További tippek:

·       Ha van olyan civil szervezet, alapítvány, amelynek a munkásságát fontosnak tartod, fogj össze velük és támogasd őket a merch termékekkel befolyt összeg egy részével!

·       Keress fel egy grafikust, fotóst, művészt és kérd fel, hogy alkosson valami igazán egyedit számodra vagy zenekarod számára! A megnyerő és rád/rátok jellemző vizualitás segíthet emlékezetessé tenni a merch-öt!

·       Ne akarj minden igényt egyszerre kielégíteni! Lehet, hogy a merch kollekciódat nem fogják tömegek méltányolni, de gondolj arra, hogy a környezetvédelem érdekében (is) dobtad piacra a sorozatot, aminek hosszútávú haszna van!

·       Időzítsd a merch kollekciót valamilyen nagy esemény (turné, koncert, albumpremier stb.) környékére és a termékek valamilyen formában kapcsolódjanak ehhez az eseményhez!

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre! Szeretnél előadóként még több koncertet adni és így még több emberhez elérni a zenéddel 2023-ban? Regisztrálj platformunkra

Kiemelt kép: Amazon Music, források: greenqueen.com.hk, pitchfork.com, teenvogue.com, zenbird.media, citizensustainable.com

Keretbeli felugró ablak(ok)

Időtúllépés

Időtúllépés

Kereséseinek száma meghaladta
az öt lehetőséget,
A további böngészéshez lépjen be
vagy regisztráljon itt!

Típus

Típus

Regisztráció

Belépés

Regisztráció

Regisztráció

Az oldal használata regisztrációhoz kötött.

Szociális

Regisztráljon az alábbi lehetőségek egyikével

vagy

Regisztráció

A név megadása kötelező.
Az e-mail cím megadása kötelező.
A telefonszám megadása kötelező.
A jelszó megadása kötelező.
Az adatkezelési irányelvek elfogadása kötelező
A felhasználási feltétek elfogadása kötelező.
A KoncertBooking vízjeles cover fotó használata kötelező.
Van már profilod? Jelentkezz be!

Elfelejtett jelszó

Elfelejtett jelszó

Amennyiben elfelejtette jelszavát, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Elfelejtett jelszó

Kérjük írja be a felhasználójához tartozó email címét.
Nincs még profilod? Regisztrálj itt!

Amennyiben nem kapta meg az aktiváló emailt, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Aktiváló email újraküldése

Amennyiben nem kapta meg az aktiváló emailt, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Aktiváló email újraküldése

Kérjük írja be a felhasználójához tartozó email címét.
Nincs még profilod? Regisztrálj itt!

Jelszó megújítása

Jelszó megújítása

Ha elfelejtette a jelszavát, küldünk Önnek egy linket, amivel létrehozhat egy új jelszót, és visszajuthat a fiókjába.

Jelszó megújítása

Kérjük írja be új jelszavát.
Kérjük írja be új jelszavát mégegyszer.

Figyelem!

Figyelem!

A funkció használatához kérjük lépjen be
vagy regisztráljon itt!

Meghívó küldése

Elfelejtett jelszó

Siker!

Siker!

Figyelem!

Figyelem!

Kiemelt nap!

Kiemelt nap!

A listában szereplő árak eltérhetnek! Kérem kérjen a chaten felvilágosítást!

Figyelem!

Figyelem!

Éjfél utáni fellépések esetén a helyes keresési dátum az újonnan induló nap dátuma. Pl. Egy szombaton kezdődő klub fellépés éjfél utáni időpontja vasárnap 01:00 kor keresendő!

Kiemelt nap!

Kiemelt nap!

A listában szereplő árak eltérhetnek! Kérem kérjen a chaten felvilágosítást!

Figyelem!

Éjfél utáni fellépések esetén a helyes keresési dátum az újonnan induló nap dátuma. Pl. Egy szombaton kezdődő klub fellépés éjfél utáni időpontja vasárnap 01:00 kor keresendő!

Figyelem!

Figyelem!

Az aktivációs linked érvényessége lejárt! A Belépés/Aktiváló email újraküldése menüpontból kérhetsz újat.

Keresés mentése

Keresés mentése

Keresését hozzáadhatja a naptárához, így az eseményben lévő linket megnyitva mindig friss találatokat kaphat.

Kiemelt nap!

Előadói lista küldése

Hibás emailcím!
Nincsenek előadók kiválasztva

Ajánlat küldése

Ajánlat küldése

Hibás emailcím!

Listázó linkjének küldése

Listázó linkjének küldése

Hibás emailcím!
Név megadása kötelező!
Bezárás