Barion Pixel

KoncertBooking: A grafika szerepe a zenei énmárka építésében

újraindulás - 2022.08.04

A grafika szerepe a zenei énmárka építésében

Az albumborítóktól és a weboldaltervezéstől a közösségi médiáig és a merch termékekig a grafikai elemek mindenhol hatnak, és a zenész kreativitásának kiterjesztéseként működnek. Ezek nélkül – hiába nagyon jó zenész valaki – kicsit minden befejezetlennek tűnik… Nézzük meg most közelebbről, hogy a grafikai tervezés miért szerves része a zeneiparnak!

Az előadó imidzse jellemzően három területre bontható; grafikai tervezés, képalkotás és személyiség. Ebben a cikkben a grafikai tervezési komponensre összpontosítunk.

Kezdjük azzal, hogy ha komolyan akarod venni magad és fejlődni akarsz zenészként, akkor a zenélést üzletként kell kezelned, nem csak hobbiként.

Ez nem azt jelenti, hogy „vigyázban állva” kell végig csinálnod a dolgokat, és hogy nem szórakozhatsz az út során, de ha ezt olvasod, már tudod, hogy a marketing létfontosságú eszköz a fejlődéshez, és ennek lételeme a grafika.

A jól megtervezett arculat használatával megadod a márkádnak azt az professzionalizmust, amely a kezdetektől létfontosságú – a rajongók megtalálásában, a fellépések képi világának kialakításában, a merch megtervezésében, egészen a következő szakaszig, amikor egy kiadóhoz és az iparág többi szereplőjéhez közeledsz. 

Cél: a világot jelentő deszkák, avagy tippek a nemzetközi zenei karrier felépítéséhez

Készül az új albumod? Kezdd el már most a promót! (Tippek)

Márkaépítés

Egy zenészhez – mint brandhez – alapvető fontosságú, hogy tartozzon egy őt reprezentáló esztétikai repertoár. Már karriered kezdeti szakaszában el kell döntened, hogy ki szeretnél lenni ebben az egyre telítettebb iparágban. Rá kell jönnöd, hogy mit és hogyan szeretnél képviselni a jövőben ahhoz, hogy kitűnhess. 

Sajátos stílushoz sajátos képi világ dukál! - Fotó: Unsplash

Ha a nagynevű zenészekre gondolunk, szinte mindegyikőjüknek van egy azonnal felismerhető, megkapó vizuális megjelenése. Az ACDC-től Lady Gagáig sok-sok előadó igazán egyedi, sőt, formabontó képi világgal rendelkezik, ami kiegészíti az általuk létrehozott produktumot, vagyis a zenét – ami természetesen továbbra is kulcsfontosságú. 

A vizualitás által bárhol, bármikor felismerhetővé válsz. 

A színek például arra is képesek, hogy meghatározzák a zene műfaját és a közvetíteni kívánt érzéseket. Ha például egy fekete-piros albumszínt látunk, akkor a rock and rollra gondolhatunk. A pasztellszínekről az indie vagy az alternatív zenére asszociálhatunk. Ezek az apró, mégis szignifikáns választások segíthetnek életre kelteni a zenész vízióját, valamint megalapozni a brandjét.

Klipforgatás alacsony büdzsével? Lehetséges! Mutatjuk, hogyan!

AR és VR technológia a zenében - ez lenne a jövő?

Marketing

A márkához illeszkedő tartalom létrehozása vonzza a közönséget például a közösségi médiában, és segít a rajongóbázis kialakításában, megtartásában, sőt, növelésében is.

Íme néhány a grafikus összetevők közül, amelyek egy zenész karrierjének beindításához és a következő szintre emeléséhez szükségesek:

·      Weboldal tervezés

·      Póló és ruházat

·      Közösségi média tartalom

·      Albumborító

·      Rendezvény plakátok

·      Promóciós tartalom

·      YouTube és egyéb videós látványelemek

Ugyanakkor amint egy zenész kezd egyre népszerűbb lenni, a grafikai tervezéssel kapcsolatos igények tovább növekednek, még szerteágazóbbak lehetnek – például, ha a nemzetközi porond a cél.

Amint egy zenész egyre több rajongót szerez és egyre ismertebbé válik, a következetesség kulcsfontosságú lesz a közönség megőrzésében és a hitelesség növelésében. A zenei stílustól kezdve az önmaguk megjelenítésére használt látványelemekig minden összetevőnek együtt kell működnie egy erős zenei énmárka felépítése érdekében. Ha a közösségi média oldalak dizájnja nem egyezik a weboldaléval, az összezavarhatja a közönséget, és kevésbé professzionálisnak tűnhet egy zenész.

És ne feledd, a zenészről alkotott kép eladja a zenét, a zene pedig a másik „kép”-et adja el, vagyis azt, amit a merch árukra helyezel. Szerencsére a merch termékek létrehozása és értékesítése minden eddiginél egyszerűbb, mivel számos webhely kínál platformot a tervek feltöltéséhez – akár a Shopify is, de saját weboldaladat is latba vetheted, nem beszélve a Facebook vagy Instagram shopról.

Facebook marketing zenészeknek #1 - A retargeting

Trükkök a Spotify algortimusának befolyásolására

Fejezd ki önmagad egyedi merch termékeken! - Fotó: Unsplash

A vizuális média alapjainak megértése

A vizuális médiának megvan az az ereje, hogy racionalizálja a zenész sikerét, és megadja neki a szükséges támogatást, hogy a szenvedélyből egy valódi márkát építhessen. 

Íme néhány alapismeret, mielőtt grafikushoz fordulnál:

Betűtípus: 
A megfelelő betűtípusok egyedivé tehetik az előadó arculatát, így egy kompaktabb, teljesebb megjelenést hoznak létre, amely pontosan tükrözi a zenész stílusát, esztétikai preferenciáit. A nem megfelelő betűtípus amatőrnek tűnhet, ami hatással lehet az összkép sikerére.

Színek:
A színek javítják a látványt, és kiegészítik az átadni kívánt hangulatot, érzelmeket. A zenéhez és a zenész által választott esztétikához illeszkedő árnyalatok lehetővé teszik, hogy a márka még egységesebb megjelenést tükrözzön.

Hierarchia:
Az úgynevezett fontossági sorrend a grafikában segíti a kiegyensúlyozott vizuális elemek létrehozását, legyen szó egy albumborítóról, sajtóközleményről vagy rendezvény plakátról. A hierarchia révén a közönség számára könnyebben emészthető tartalom állítható elő, és így kiemelhetők a zenész által közölni kívánt tartalom legfontosabb aspektusai.

Saját weboldalt szeretnél? Ezekre figyelj! (Checklist)

Ezekre figyelj, ha szeretnéd felturbózni a social média oldalaidat!

Mi alapján hozd létre az egyedi vizualitásodat? Próbálj válaszolni az alábbi kérdésekre!

·      Gondolj arra, hogy mi tesz téged és a zenédet egyedivé, figyelemfelkeltővé! 

·      Mi az az üzenet, amit kommunikálni szeretnél zenészként, mi a filozófiád, küldetésed?

·      A személyiséged markáns, harsány, vagy mély és befelé forduló? Egyik sem?

·      Milyen képek ugranak be, amikor a zenédet hallod?

·      Vannak olyan jellemzői a zenédnek, amelyekre úgy gondolod, hogy az emberek felfigyelnek, ami bevonzza őket?

Vedd figyelembe, hogy itt nincsenek jó vagy rossz válaszok, ezek csak támpontokat adnak a grafikusnak, akivel együtt fogsz dolgozni, illetve neked is segítenek megérteni, hogy mit szeretnél képviselni a márkáddal vizuálisan.

Még akkor is, ha félénk és introvertált vagy, vagy, ha úgy érzed, nem vagy „sztáranyag”, a márkaépítésnek mindenre vannak módszerei. Például James Blake olyan márkát épített fel, amely magában foglalja az elszigetelődést, a szorongást, a depressziót… 

A hitelesség bizalmat épít, a bizalom pedig rajongókat hoz.

Tanulj, fejlődj, inspirálódj – a legjobb szakmai podcastek zenészek számára

Inspirációt keresel? 5 dolog, ami segít ihletre lelni!

Íme néhány dolog, amit még érdemes figyelembe venni, amikor márkaépítésről gondolkozol:

·      Kezdd azzal, hogy nézd meg a hasonló zenekarokat és műfajokat (és akár hasonló előadók sikeres marketingkampányait helyi, országos és világszinten egyaránt). Jegyezd fel, hogy mi az, ami tetszik ezekben, mi az, ami nem, mivel tudsz azonosulni és mivel nem!

·      Hozz létre egy Pinterest-táblát az összes referenciáddal és kutatásoddal! Nézd meg, mi a közös bennük, és dönts el, mi az, amiből te is szívesen merítenél! (Persze nem plagizálva, csak ihletet merítve.)

·      A következő lépés az, hogy felveszed a kapcsolatot egy grafikussal, aki segít arculatod elkészítésében. Ennek költségeire gondolj befektetésként, és semmiképp se felesleges kiadásként.

Te hol tartasz a márkaépítésben? Mutasd meg nekünk logód, weboldalad, legutóbbi albumod borítóját Facebookon vagy Instagramon! Ha pedig karriered még egy szinttel feljebb léptetnéd, regisztrálj a KoncertBooking.com-ra, ahol megrendelők ezreivel kötünk össze nap mint nap, és akik akár 2 perc alatt lefogalhatnak téged rendezvényeikre!

Kiemelt kép: Unsplash, források: mi.edu, inkbotdesign.com

Keretbeli felugró ablak(ok)

Időtúllépés

Időtúllépés

Kereséseinek száma meghaladta
az öt lehetőséget,
A további böngészéshez lépjen be
vagy regisztráljon itt!

Típus

Típus

Regisztráció

Belépés

Regisztráció

Regisztráció

Az oldal használata regisztrációhoz kötött.

Szociális

Regisztráljon az alábbi lehetőségek egyikével

vagy

Regisztráció

A név megadása kötelező.
Az e-mail cím megadása kötelező.
A telefonszám megadása kötelező.
A jelszó megadása kötelező.
Az adatkezelési irányelvek elfogadása kötelező
A felhasználási feltétek elfogadása kötelező.
A KoncertBooking vízjeles cover fotó használata kötelező.
Van már profilod? Jelentkezz be!

Elfelejtett jelszó

Elfelejtett jelszó

Amennyiben elfelejtette jelszavát, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Elfelejtett jelszó

Kérjük írja be a felhasználójához tartozó email címét.
Nincs még profilod? Regisztrálj itt!

Amennyiben nem kapta meg az aktiváló emailt, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Aktiváló email újraküldése

Amennyiben nem kapta meg az aktiváló emailt, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Aktiváló email újraküldése

Kérjük írja be a felhasználójához tartozó email címét.
Nincs még profilod? Regisztrálj itt!

Jelszó megújítása

Jelszó megújítása

Ha elfelejtette a jelszavát, küldünk Önnek egy linket, amivel létrehozhat egy új jelszót, és visszajuthat a fiókjába.

Jelszó megújítása

Kérjük írja be új jelszavát.
Kérjük írja be új jelszavát mégegyszer.

Figyelem!

Figyelem!

A funkció használatához kérjük lépjen be
vagy regisztráljon itt!

Meghívó küldése

Elfelejtett jelszó

Siker!

Siker!

Figyelem!

Figyelem!

Kiemelt nap!

Kiemelt nap!

A listában szereplő árak eltérhetnek! Kérem kérjen a chaten felvilágosítást!

Figyelem!

Figyelem!

Éjfél utáni fellépések esetén a helyes keresési dátum az újonnan induló nap dátuma. Pl. Egy szombaton kezdődő klub fellépés éjfél utáni időpontja vasárnap 01:00 kor keresendő!

Kiemelt nap!

Kiemelt nap!

A listában szereplő árak eltérhetnek! Kérem kérjen a chaten felvilágosítást!

Figyelem!

Éjfél utáni fellépések esetén a helyes keresési dátum az újonnan induló nap dátuma. Pl. Egy szombaton kezdődő klub fellépés éjfél utáni időpontja vasárnap 01:00 kor keresendő!

Figyelem!

Figyelem!

Az aktivációs linked érvényessége lejárt! A Belépés/Aktiváló email újraküldése menüpontból kérhetsz újat.

Keresés mentése

Keresés mentése

Keresését hozzáadhatja a naptárához, így az eseményben lévő linket megnyitva mindig friss találatokat kaphat.

Kiemelt nap!

Előadói lista küldése

Hibás emailcím!
Nincsenek előadók kiválasztva

Ajánlat küldése

Ajánlat küldése

Hibás emailcím!

Listázó linkjének küldése

Listázó linkjének küldése

Hibás emailcím!
Név megadása kötelező!
Bezárás