Barion Pixel

KoncertBooking: Ezekre figyelj, ha szeretnéd felturbózni a social média oldalaidat!

újraindulás - 2022.01.06

Ezekre figyelj, ha szeretnéd felturbózni a social média oldalaidat!

A feltörekvő zenészek számára a social média – ha jól csinálják – óriási lehetőséget kínál arra, hogy még több potenciális rajongót és partnert érjenek el, illetve építsék brandjüket. Mivel a világ lakosságának többsége ma már legalább egy közösségi csatorna lelkes felhasználója, ezeket a platformokat te sem hagyhatod figyelmen kívül. De mi kell ahhoz, hogy valóban ütősek legyenek az oldalaid? Már mondjuk is.

Légy hiteles!

A közösségi média lényege, hogy kapcsolatokat építs. Ami pedig a rajongóidat illeti, az „igazi” kapcsolatok kialakítása a lényeg. Azáltal, hogy a közösségi médiában hitelesen vagy és önmagadat adod, követőid még inkább megismerkedhetnek veled és a zenéddel, így nagyobb valószínűséggel válhatnak elkötelezett fanokká.

És hogy mi az online hitelesség kulcsa?

Valódi tartalom közzététele, amelyet rajongóid imádni fognak. A szakmai anyagok mellett olykor fejtsd ki a véleményedet azokban a témákban, amelyekkel kapcsolatban van mondanivalód, és ossz meg személyesebb, de nem magánszférás dolgokat is. Az emberek ezáltal még jobban megismerhetik a valódi énedet, és nemcsak a zenédet fogják szeretni, hanem te is szimpatikusabb leszel számukra, mert őszinte és hiteles vagy.

Ez is érdekelhet: A grafika szerepe a zenei énmárka építésében

Ismerd meg a közönségedet!

Amikor a közösségi médiában való sikerességről van szó, kulcsfontosságú annak ismerete, hogy a közönség mit is szeretne látni, miről is szeretne tudni. 

Minden zenész más és nincs két egyforma rajongótábor sem. Nem létezik tehát meghatározott szabály vagy szabvány arra vonatkozóan, hogy mit és milyen rendszerességgel tegyél közzé.

DE – vannak dolgok, amiket megtehetsz, hogy megszólítsd azt a közönséget, amelyet szeretnél bevonzani. Érdemes célzottan publikálni, hirdetni.

Továbbá, a közönség megismerésének egy másik fontos része a teljesítmény nyomon követése. A jövőbeli bejegyzésekkel és az átfogó stratégiával kapcsolatos döntések meghozatalában nagyon lényeges annak elemzése, hogy egy-egy tartalom mennyire teljesített jól vagy kevésbé jól a felületeiden. Checkold tehát az eléréseket és a megtekintéseket az adott platform által készített mutatók segítségével, és ennek megfelelően tervezd meg a tartalmakat!

Figyelj a részletekre!

Ha törik, ha szakad, a közösségi média oldalaidnak tartalmaznia kell:

- Életrajz, vagyis „bio”, link(ek)kel – új szám, album, turnédátumok, merch vagy klip

- Egy naprakész profilkép, amely megfelelő méretű és minőségű

A linkelhelyezés kapcsán törekedj a helykihasználás maximalizálására, például LinkTree segítségével, amely lehetővé teszi, hogy több hivatkozás is megjelenjen a látogatóknak egyetlen kattintással.

A fentiek egyáltalán nem vesznek sok időt igénybe, mégis kulcsfontosságúak, hiszen nyilván te is azt szeretnéd, hogy az oldaladon böngészők egyből képet kapjanak arról, hogy ki vagy te és mit is csinálsz pontosan.

Olvastad már? Itt az ideje, hogy kihasználd a LinkedInben rejlő lehetőségeket!

Lépj interakcióba a rajongókkal!

A közösségi média a közösségről, a kapcsolatokról szól – tehát az interakciót mindenképpen építsd bele a marketingstartégiádba! 

Akár egy kommentre válaszolsz, akár egy olyan bejegyzés lájkolsz, amelyben megjelöltek, vagy egy olyan posztot osztasz meg, amiben megemlítettek – kommunikálsz, és ez nagyon lényeges a social média jelenléted kapcsán.

És ne feledd: a közösségi média az első kapcsolódási pont közted és rajongóid között. Tehát ha közvetlen kérdést tesznek fel a közelgő fellépésedre vagy az új albumodra vonatkozóan, mindenképpen válaszolj nekik! Ha pedig nincs időd arra, hogy egyenként reagálj mindenre, kérj külső segítséget, akár szabadúszó social media managerektől, például a marketinges keres-kínál Facebook csoportokban.

A rövid tartalmak a menők!

A videók viralitása egyre inkább növekszik, ami azt jelenti, hogy ezt a formátumot is érdemes beépíteni a közösségi média stratégiádba.

Az emberek szeretnek videós tartalmakat fogyasztani, a rajongók pedig különösen örülnek annak, ha kedvenc előadójukat látják és hallják. Jól azonosítható ez a tendencia például a TikTokon is, ami az elmúlt pár évben a zenemarketing egyik alapplatformja lett.

Legyen szó egy közelmúltbeli show-ról, a kulisszák mögötti tartalomról vagy egy olyan audiovizuális anyagról, ahol éppen gyakorolsz, a rövid formátumú videókkal nem lőhetsz mellé a social mediában.

Kapcsolódó tartalom: Mutasd a posztod, megmondom, ki vagy! - Énmárkaépítés zenészként a social mediában

Tagelj!

Együttműködsz egy másik előadóval, márkával vagy eseménnyel? Akkor a tagelésre is gondolj!

Ha egy másik fiókokat jelölsz meg bejegyzéseidben, az olyan, mintha közvetlenül felvennéd a kapcsolatot a másik oldal rajongóival. Könnyen előfordulhat, hogy ezek a fanok a te fanjaiddá válnak. 

Használd ki tehát az intelligens tagelésben rejlő lehetőségeket! Például:

- Említsd meg azokat a márkákat, amelyekkel dolgozol (hangszerek, kellékek, ruhák stb.)!

- Tageld be a helyszínt, ahol fellépsz!

- Jelöld meg azokat a zenésztársakat, akikkel koncertezel, turnézol vagy bármilyen módon együttműködsz!

A következetesség kulcsfontosságú

Nagyon lényeges az is, hogy a social media platformjaidon megosztott tartalmak hasonlóak legyenek. A konzekvens jelenlétre mindenképpen figyelj!

Ha például a legutóbbi turnédátumodról posztolsz a TikTokon, érdemes a dátumokat az Instagramon és a Facebookon is közzétenni. A tartalmak stílusa, hangvétele, vizualitása legyen hasonló – jó, ha valami összekapcsolja ezeket a felületeket.

Ezáltal nemcsak jól felépített és releváns profilok birtokosa leszel, de még legszélesebb közönséghez eljuttathatsz minden fontos hírt.

Figyelj a hashtagekre!

Ó, a Hashtag. A közösségi média marketing igazi OG-je.

És bár a világsztárok és influenszerek hajlamosak lehagyni a hashtageket, valójában nagyon értékes eszközök lehetnek a feltörekvő zenészek számára, akik még keresik önmagukat és a közönségüket. A hashtagek ugyanis segítenek a felhasználóknak megtalálni téged és a zenédet, még úgy is, hogy nem követnek. 

A legbonyolultabb rész ezzel kapcsolatban a használni kívánt hashtagek kiválasztása. Íme néhány tipp erre vonatkozóan:

Légy releváns! Csak olyan hashtageket használj, amelyek leírnak vagy mondanak valamit rólad vagy a zenédről.

Légy konkrét! Ne használj olyan hashtageket, amelyekhez már több millió bejegyzés tartozik, hanem próbáld meg szűkíteni a kifejezést, például műfaj szerint.

Gondolj a helyre is! Próbáld meg földrajzi címkézéssel megcélozni a helyi közönséget és a potenciális hallgatókat! A helyalapú keresés most elég nagyot megy.

Ha kreatívnak érzed magad, elindíthatsz hashtag-alapú kampányt vagy játékot is. 

Élő közvetítés? Hát persze!

Végezetül, az élő közvetítés a másik nagy közösségi média trend, amely az utóbbi időben lett igazán népszerú.

Azoknak a zenészeknek, akik olyan eszközöket használnak, mint az Instagram Live, a Facebook Livestream vagy akár a Twitch, általában erősebb kapcsolatuk van rajongóikkal.

Gondolj úgy a live-ra, mint egy ingyenes virtuális koncertre, amivel a fanoknak és a követőknek kedveskedsz. Sőt, akár exkluzív, privát élő közvetítéseket is rendezhetsz.

A járvány idején a live-olás volt az egyetlen módja annak, hogy az előadók valamelyest pótolják az élőzene hiányát. Ma már a fizikai fellépések mellett egyre többen adnak online koncerteket, noha előbbit természetesen nem tudja 100%-ban pótolni az utóbbi. 

Ha szeretnél még több koncertet adni 2022-ben, regisztrálj a Koncertbookingra, amely intelligens koncertszervező asszisztensként gondoskodik a foglalásról A-Z-ig! Előtte pedig nyomd meg a social médiát, hogy még több emberhez elérjen a zenéd. Mert megérdemled.

Forrás: dittomusic.com, kiemelt kép: Unsplash

Keretbeli felugró ablak(ok)

Időtúllépés

Időtúllépés

Kereséseinek száma meghaladta
az öt lehetőséget,
A további böngészéshez lépjen be
vagy regisztráljon itt!

Típus

Típus

Regisztráció

Belépés

Regisztráció

Regisztráció

Az oldal használata regisztrációhoz kötött.

Szociális

Regisztráljon az alábbi lehetőségek egyikével

vagy

Regisztráció

A név megadása kötelező.
Az e-mail cím megadása kötelező.
A telefonszám megadása kötelező.
A jelszó megadása kötelező.
Az adatkezelési irányelvek elfogadása kötelező
A felhasználási feltétek elfogadása kötelező.
A KoncertBooking vízjeles cover fotó használata kötelező.
Van már profilod? Jelentkezz be!

Elfelejtett jelszó

Elfelejtett jelszó

Amennyiben elfelejtette jelszavát, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Elfelejtett jelszó

Kérjük írja be a felhasználójához tartozó email címét.
Nincs még profilod? Regisztrálj itt!

Amennyiben nem kapta meg az aktiváló emailt, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Aktiváló email újraküldése

Amennyiben nem kapta meg az aktiváló emailt, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Aktiváló email újraküldése

Kérjük írja be a felhasználójához tartozó email címét.
Nincs még profilod? Regisztrálj itt!

Jelszó megújítása

Jelszó megújítása

Ha elfelejtette a jelszavát, küldünk Önnek egy linket, amivel létrehozhat egy új jelszót, és visszajuthat a fiókjába.

Jelszó megújítása

Kérjük írja be új jelszavát.
Kérjük írja be új jelszavát mégegyszer.

Figyelem!

Figyelem!

A funkció használatához kérjük lépjen be
vagy regisztráljon itt!

Meghívó küldése

Elfelejtett jelszó

Siker!

Siker!

Figyelem!

Figyelem!

Kiemelt nap!

Kiemelt nap!

A listában szereplő árak eltérhetnek! Kérem kérjen a chaten felvilágosítást!

Figyelem!

Figyelem!

Éjfél utáni fellépések esetén a helyes keresési dátum az újonnan induló nap dátuma. Pl. Egy szombaton kezdődő klub fellépés éjfél utáni időpontja vasárnap 01:00 kor keresendő!

Kiemelt nap!

Kiemelt nap!

A listában szereplő árak eltérhetnek! Kérem kérjen a chaten felvilágosítást!

Figyelem!

Éjfél utáni fellépések esetén a helyes keresési dátum az újonnan induló nap dátuma. Pl. Egy szombaton kezdődő klub fellépés éjfél utáni időpontja vasárnap 01:00 kor keresendő!

Figyelem!

Figyelem!

Az aktivációs linked érvényessége lejárt! A Belépés/Aktiváló email újraküldése menüpontból kérhetsz újat.

Keresés mentése

Keresés mentése

Keresését hozzáadhatja a naptárához, így az eseményben lévő linket megnyitva mindig friss találatokat kaphat.

Kiemelt nap!

Előadói lista küldése

Hibás emailcím!
Nincsenek előadók kiválasztva

Ajánlat küldése

Ajánlat küldése

Hibás emailcím!

Listázó linkjének küldése

Listázó linkjének küldése

Hibás emailcím!
Név megadása kötelező!
Bezárás