Barion Pixel

KoncertBooking: 8 tuti módszer a (zenei) kiégés ellen

újraindulás - 2022.04.20

8 tuti módszer a (zenei) kiégés ellen

A kiégés igenis valóságos probléma és sok zenész számára karriergyilkos lehet, ha nem kezelik megfelelően. Sajnos a kiégés az egyik legnagyobb oka annak, hogy a zenészek nem jutnak el oda, ahová szeretnének. Hogy hogyan előzheted meg a kiégést? Cikkünkből kiderül.

Oké, de mit jelent ez pontosan?

Karrierje során minden egyes zenész megtapasztalja a kiégést – van, aki már a pályája elején, van, aki a karrierje csúcsán. 

Ez egy olyan állapot, amelyben többek között hajlamos vagy a stresszre, kimerülnek a kreatív energiáid, antiszociálisan viselkedsz, és még a gondolat is, hogy felvedd a hangszered, már-már megvetést vált ki belőled. Hogy csak a „legenyhébb” tüneteket említsük. A kiégés leggyakrabban akkor következik be, ha nincs elég szabad tered, ha tervek, stratégiák nélkül dolgozol, ha már nem élvezetből, hanem megfelelési kényszerből vagy pusztán anyagi okok miatt zenélsz, vagy ha túl magasak az elvárásaid magaddal szemben.

Jó hír, hogy a zenei kiégés elkerülhető, illetve orvosolható, ha odafigyelsz néhány dologra. Íme 8 módszer, amellyel zenészként megelőzheted ezt rettegett állapotot!

Tudatosítsd: zenésznek lenni király!

Értékeld, hogy lehetőséget kaptál arra, hogy zenélj! Valószínűleg te is úgy vagy vele, hogy a zenealkotás az, amiért élsz. A véredben van. Emlékszel, hogy anno miért kezdted el? Ugye nem a zeneipar meghódítása vagy a sztárrá válás volt a cél? Azért kezdted el, mert szerettél, mi több, imádtál játszani.

Ébredj úgy minden nap, hogy hálát adsz azért, hogy részese lehetsz ennek a fantasztikus világnak! Hogy alkothatsz, hogy folyamatosan új kihívásokat kell teljesítened, hogy emberek tömegeit szólíthatod meg a dalaiddal! A hála kifejezése a pozitív mindset alapja, ami segít minimálisra csökkenteni a frusztrációkat.

Ezt olvastad már? Rajongókból mecénások: Patreon zenészeknek (1. rész)

Tanulj mindig valami újat!

Ha a zenei karriered elért egy bizonyos szintet, előfordulhat, hogy elveszíted a motivációt a továbbtanuláshoz. Pedig minden sikeres zenész tudásra szomjazik.

Ha felismered a gyengeségeidet, és minden nap szánsz időt valami új megtanulására, akkor folyamatosan fejlődni fogsz. Új ismeretek és készségek elsajátítása nélkül viszont nagyon gyorsan kiéghetsz, hiszen ugyanazokat a dolgokat csinálod újra és újra, szignifikáns előrelépés nélkül.

Mindössze napi 1%-kal kell felkészültebbnek lenned a tegnapi önmagadnál, és máris tettél valamit annak érdekében, hogy jobb zenésszé válj.

Tarts szünetet!

A zenében nagyon nehéz nemet mondani a munka- vagy koncertlehetőségekre, és van, akit a zenélés megszállottá, munkamániássá tesz. De emlékezz arra, hogy attól még, hogy nem napi 24 órában dolgozol, nem leszel lusta vagy rossz zenész. 

Tarts szünetet, élvezd ki a hobbidat! Olvass, kertészkedj, kirándulj, sportolj!

Természetesen a kemény munkára van szükség ahhoz, hogy elérd a zenei céljaidat, ezt nem is vitatjuk. De egyszerűen nem lehet a nap minden percében dolgozni, mert ez előbb vagy utóbb kiégéshez vezet. A legjobb zenék akkor születnek, amikor életigenlő, energikus, inspirált vagy, nem akkor, amikor hulla fáradt. Hallgass a testedre és pihenj eleget!

Ez is érdekelhet: Mentálhigiéné a zeneiparban, 1. rész: Támogató szervezetek, platformok

Ne legyenek irreális elvárásaid!

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk: hacsak nem vagy Justin Bieber, nem fogsz 1 millió streamet elérni 2 hét alatt, és hiába készítesz killer tartalmakat megfelelően optimalizált hirdetésekkel a social médiára, nem lesz pár nap alatt kiugróan magas a követőszámod. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert ezek a rendszerek nem így működnek.

Sajnos a zenészek nagy része abba a hibába esik, hogy eleve túl magasra teszi a lécet, amit nem tud megugrani. A kudarcok folyamatos stresszt idéznek elő bennük, ami egyenes út a kiégéshez.

Állíts fel elérhető zenei célokat, legyenek reális elvárásaid magaddal vagy a zenekarral szemben! Aztán, amikor elértél egy kisebb célt, jöhet egy nagyobb is. Csak szépen sorjában.

A zenélés maraton, nem sprint.

A kiégés igenis valós probléma, ne vedd félvállról! - Fotó: Unsplash

Fejezd be az összehasonlítgatást!

Ha másokkal hasonlítod össze magad, az általában felesleges aggodalmakhoz vezet. Tönkreteszi a fejlődésedet, mert ilyenkor nem az alkotásra koncentrálsz, hanem azon aggódsz, hogy nem vagy olyan jó zenész és elégedett ember, mint az a valaki, akit valójában nem is ismersz. 

Nem tudod a teljes történetet, csak azokból a tartalmakból ítélsz, amiket az illető a közösségi oldalain megoszt – ezek természetesen mindig egy boldog, sikeres, kiegyensúlyozott személyt modelleznek.

Mindez fals elvárásokhoz vezet. A magadat másokkal való összehasonlítás helyett koncentrálj saját karrieredre, fejlődésedre! Ne engedd, hogy másnak a kirakat élete befolyásolja a hozzáállásodat és azt, hogy megbénítson a perfekcionizmus!

Legyen egy szuper csapatod!

Ha komolyan gondolod a zenélést, és úgy vezeted a zenei projektedet, mint egy vállalkozást, akkor bizonyos feladatok átruházása leveheti a válladról a terhet.

Ha egy zenekarban vagy, akkor egy kicsit könnyebb, mivel megoszlanak a feladatok. Ha egyéni előadó vagy, kérd meg a családod tagjait vagy a barátaidat, hogy segítsenek a céljaid megvalósításában, akár tanácsokkal vagy azzal, hogy ha szükséged van rájuk, meghallgatnak. Esetleg vegyél fel magad mellé olyan embereket, akikben megbízol!

A zenei kiégés könnyen orvosolható, ha nem mindent magad csinálsz, illetve nem folytod magadba a munka miatt felgyülemlett stresszt.

Néha csak mély levegőt kell venni és belevágni egy-egy nagy feladat elvégzésébe, de vannak bizonyos dolgok, amikben segítséget kell kérni a tehermentesítés miatt, vagy mert van, amiben nem vagy olyan jó.

Ha kevesebb időt töltesz azzal, amiben nem vagy jó, és több időt fordíthatsz arra, hogy nagyszerű zenét és tartalmat készíts rajongóidnak és követőidnek, azzal csak nyerhetsz.

Mentális egészséged és zenei karriered hosszú távon hálás lesz neked ezért.

Kapcsolódó tartalom: Így készülj a koncertjeidre testben és lélekben

Ne (mindig) a számok vezéreljenek!

Ha csak a számokra koncentrálsz, viszont nem érsz el olyan eredményeket, mint amilyeneket szeretnél, az nem előre visz, hanem inkább hátráltat.

Természetesen érdemes figyelni a mutatókat, hogy lásd, melyik irányba érdemes haladni és hogy mi az, ami bevált, illetve mi az, ami elengedhető, de ne feledkezz beléjük! Legyen mindig a művészet az első!

Hallgass inkább a közönségedre, légy jelen, légy hiteles! Zenélj minél többet élőben, lépj kapcsolatba a rajongókkal! Így emelheted zenei karriered egy következő szintre. A számok elvakult mustrálása csak elvonja a figyelmed.

Változtasd meg környezeted!

Az öngondoskodás az élet bármely területén fontos. Ha folyamatosan azzal küszködsz, hogy zenészként kiégsz és elveszted a flow-t, lépj ki egy kicsit a megszokott mókuskerékből!

Naponta legalább egyszer sétálj egyet, vagy ha teheted, menj el dolgozni egy új helyre. Gyakorolj valahol máshol, hallgass meg néhány új zenét, beszélj valaki mással a közelgő új albumodról! Tarts digitális detoxot, engedd el az okoskészülékeket, tölts pár napot faluhelyen vagy utazz el egy régóta bakancslistás városba! Hidd el, feltöltődve fogsz visszatérni a zenéléshez.

Tetszett ez a cikk? Írd meg nekünk Facebookon kommentben, hogy te milyen módszerre esküszöl a kiégés elkerülése kapcsán! Ha pedig még több inspiráló tartalomra vágysz, kattanj szakmai blogunk további tartalmaira!

Kiemelt kép: Unsplash

Keretbeli felugró ablak(ok)

Időtúllépés

Időtúllépés

Kereséseinek száma meghaladta
az öt lehetőséget,
A további böngészéshez lépjen be
vagy regisztráljon itt!

Típus

Típus

Regisztráció

Belépés

Regisztráció

Regisztráció

Az oldal használata regisztrációhoz kötött.

Szociális

Regisztráljon az alábbi lehetőségek egyikével

vagy

Regisztráció

A név megadása kötelező.
Az e-mail cím megadása kötelező.
A telefonszám megadása kötelező.
A jelszó megadása kötelező.
Az adatkezelési irányelvek elfogadása kötelező
A felhasználási feltétek elfogadása kötelező.
A KoncertBooking vízjeles cover fotó használata kötelező.
Van már profilod? Jelentkezz be!

Elfelejtett jelszó

Elfelejtett jelszó

Amennyiben elfelejtette jelszavát, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Elfelejtett jelszó

Kérjük írja be a felhasználójához tartozó email címét.
Nincs még profilod? Regisztrálj itt!

Amennyiben nem kapta meg az aktiváló emailt, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Aktiváló email újraküldése

Amennyiben nem kapta meg az aktiváló emailt, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Aktiváló email újraküldése

Kérjük írja be a felhasználójához tartozó email címét.
Nincs még profilod? Regisztrálj itt!

Jelszó megújítása

Jelszó megújítása

Ha elfelejtette a jelszavát, küldünk Önnek egy linket, amivel létrehozhat egy új jelszót, és visszajuthat a fiókjába.

Jelszó megújítása

Kérjük írja be új jelszavát.
Kérjük írja be új jelszavát mégegyszer.

Figyelem!

Figyelem!

A funkció használatához kérjük lépjen be
vagy regisztráljon itt!

Meghívó küldése

Elfelejtett jelszó

Siker!

Siker!

Figyelem!

Figyelem!

Kiemelt nap!

Kiemelt nap!

A listában szereplő árak eltérhetnek! Kérem kérjen a chaten felvilágosítást!

Figyelem!

Figyelem!

Éjfél utáni fellépések esetén a helyes keresési dátum az újonnan induló nap dátuma. Pl. Egy szombaton kezdődő klub fellépés éjfél utáni időpontja vasárnap 01:00 kor keresendő!

Kiemelt nap!

Kiemelt nap!

A listában szereplő árak eltérhetnek! Kérem kérjen a chaten felvilágosítást!

Figyelem!

Éjfél utáni fellépések esetén a helyes keresési dátum az újonnan induló nap dátuma. Pl. Egy szombaton kezdődő klub fellépés éjfél utáni időpontja vasárnap 01:00 kor keresendő!

Figyelem!

Figyelem!

Az aktivációs linked érvényessége lejárt! A Belépés/Aktiváló email újraküldése menüpontból kérhetsz újat.

Keresés mentése

Keresés mentése

Keresését hozzáadhatja a naptárához, így az eseményben lévő linket megnyitva mindig friss találatokat kaphat.

Kiemelt nap!

Előadói lista küldése

Hibás emailcím!
Nincsenek előadók kiválasztva

Ajánlat küldése

Ajánlat küldése

Hibás emailcím!

Listázó linkjének küldése

Listázó linkjének küldése

Hibás emailcím!
Név megadása kötelező!
Bezárás