Barion Pixel

KoncertBooking: Nem hiszel magadban? Ezekkel a módszerekkel növeld az önbizalmadat!

újraindulás - 2022.01.01

Nem hiszel magadban? Ezekkel a módszerekkel növeld az önbizalmadat!

Még a legnagyobb előadók is időről időre kételkednek önmagukban. Ha veled is előfordul, hogy zenészként megkérdőjelezed saját képességeidet, megnyugtatunk: nem vagy egyedül. Lehet, hogy már te is feltetted magadnak a kérdéseket: érdemes nekem ezzel foglalkoznom? Elég leszek ahhoz, hogy a következő szintre léphessek zenészként? Vajon mit hoz a jövő?

Az önbizalomhiány hatásai súlyosak is lehetnek. A legnagyobb tragédia azonban az, amikor egy művész az önbecsülés hiánya okán elveszíti a kapcsolatot legnagyobb szenvedélyével, a zenével, a zenéléssel. 

Ebben a cikkben megosztunk néhány hatékony módszert, amellyel legyőzheted az önbizalomhiányt, hogy boldogabbnak, inspiráltabbnak és elégedettebbnek érezd magad az alkotás során.

Ez is érdekelhet: Elakadtál? Így növeld a zenei kreativitásod!

Miért fontos az önbizalom a zenészek számára?

Felpezsdíti a küzdőszellemet – a magabiztos hozzáállás segít abban, hogy leküzd az eléd gördülő akadályokat. Ez motivál, amikor nehéz idők köszöntenek be, és önbizalmat ad ahhoz, hogy alkalmazkodni tudj, illetve erősebbé válj.

Segít a fejlődésben – az önbizalom révén még kreatívabb leszel és új dolgokat próbálhatsz ki anélkül, hogy félnél a kudarctól. A tanulás és az önfejlődés szempontjából fontos, hogy bátor és tettrekész légy.

Lehetővé teszi a tiszta kommunikációt – csak te oszthatod meg a saját elképzeléseidet és továbbíthatod üzeneteidet a zenén keresztül. Ez az önkifejezés fontos formája, és igenis megérdemled, hogy megoszthasd másokkal anélkül, hogy kétségbe vonnád magad.

Boldogabbnak és erősebbnek fogod érezni magad – a nagyobb önbizalom javítja az általános önértékelésedet és segít megteremteni a lelki békét. Emellett nagyobb valószínűséggel fogsz pozitív gondolkodásmóddal közelíteni az új kihívásokhoz, és jobban felkészültnek érzed magad ahhoz, hogy elérd a céljaidat.

Íme a legjobb tippek az önbizalom fejlesztéséhez!

1. Ne hasonlítgasd magad másokhoz!

Igen, tudjuk, hogy nehéz nem összehasonlítgatnod magad másokkal, különösen a zeneiparban. A zenei üzletág számszerűsíthető adatokat használ, és szereti szó szerint mérni a sikert. De ne feledd, végső soron a zene mint művészeti forma túlmutat az üzleti szempontokon!

Művésznek lenni annyit jelent, mint önmagad hiteles változatának lenni. Nem arról van szó, hogy valakinek a másolata vagy. Fontos, hogy tudatosítsd: különböző emberek vagyunk, saját ötletekkel és adottságokkal, ezek tesznek egyedivé bennünket.

Minden zenésznek megvan a maga személyisége, amelyet a sajátos ízlés, az egyedi készségek és preferenciák jellemeznek. Nem vagyunk egyformák.

Emlékezz tehát arra, hogy bár mindig lesznek olyanok, akik tehetségesebbek vagy produktívabbak nálad, de te fogadd el az eredetiségedet, mert ettől leszel hosszabb távon is eredményes!

Kapcsolódó tartalom: 8 tuti módszer a zenei kiégés ellen

2. Vedd észre, hogy nem minden döntésed, tetted tökéletes!

A zenében nem minden kockázat kifizetődő. Legyen szó új hangzásokkal való kísérletezésről vagy az előadói brand építéséről, a zenében benne rejlik a kockázat – mindig. Mégis, csak új dolgok kipróbálásával tudod tesztelni, hogy mi lesz számodra a jó, mi lesz működőképes. 

Bár fontos, hogy helyesen építsd fel az alapokat, nincs értelme mindennel kapcsolatban stresszelni és önkritikusnak lenni. Nagy az esélye, hogy később, ha visszanézel a kezdetekre, lesznek olyan dolgok, amiket máshogy csináltál volna, ettől függetlenül. Ez a tanulási folyamat része.

Ha látod a fejlődési lehetőséget, az azt jelenti, hogy jó úton haladsz. Természetesen az idő előrehaladtával még tovább fejlesztheted és tökéletesítheted művészetedet.

Mindez pedig elvezet minket a következő ponthoz…

3. A zenei ötlettár és az egyedi stílus idővel fejlődik, csiszolódik

A fejlődés a felfedezés és a kísérletezés természetes útja. Idővel emberileg és művészként is érettebbé válsz, amit az eredmények is tükröznek majd. 

Minden erőfeszítés, amit a haladás és a fejlődés érdekében teszel, legyen szó akár gyakorlásról vagy koncertezésről, fejleszti képességeidet.

Folyamatosan fejlődsz, még akkor is, ha kemény vagy magaddal szemben, amiért nincs elég ihleted egy dal befejezéséhez, vagy nem értesz meg egy összetett dobtechnikát.

Lehet, hogy nehéz a szintlépésre koncentrálni, ha a nagyobb összképről van szó. De vannak dolgok, amiket megtehetsz annak érdekében, hogy észrevedd az idő múlásával a javulást, és csökkentsd az önbizalomhiányt.

Például a haladás nyomon követése visszahallgatással bizonyítékot adhat az elmédnek, hogy miért kell figyelmen kívül hagyni a belső kritikákat.

Ezt olvastad már? Vidd be a rajongókat a színfalak mögé, avagy videóötletek zenészeknek

4. Tanulj meg bízni a képességeidben!

Az önbizalomhiánnyal küszködő zenészek általában kritikusak és kemények magukkal szemben. Folyamatosan negatív megjegyzésekkel illetik magukat, amelyek idővel széttörik az önbizalmukat.

Ez a fajta negatív gondolkodás valójában nem fogja jobbá tenni magát a zenét vagy az írást.

Ha eleget próbálsz, akkor már rátaláltál a saját belső önbizalmadra, hiszen a gyakorlás alatt ismétlésekkel fejleszted az izommemóriát – ez teljesen ösztönös. Ezzel a tudással valójában már komfortosan érzed magad a színpadon vagy a hangstúdióban, hiszen már minden porcikád tudja, hogyan kell jól játszani, anélkül, hogy gondolkodnod kellene azon, mit és hogyan tegyél.

Ezt Timothy Gallwey The Inner Game of Tennis című könyve is kifejti. Ez egy forradalmi írás, amely felismeri és kifejti, hogy a túl kemény próbálkozás, gyakorlás bizony kontraproduktív lehet.

5. Ne félj mások kritikáitól!

A zene lényegében szubjektív. Mindig lesznek gyűlölködők, trollok és olyan emberek is, akik kiakadnak a vélemények miatt – különösen az internet sokszor személytelen világában.

Az igazság az, hogy nem mindenkinek fog tetszeni a zenéd. Még a bolygó legnagyobb zenészeinek is vannak becsmérlői és olyanok, akik egyszerűen képtelenek elviselni a dalaikat. Ez benne van a pakliban, elkerülhetetlen. Ha ezt el tudod fogadni, az már félsiker!

Még a legönkritikusabb zenészek is felismerik az értéküket és elismerik elért eredményeiket. Ha büszke (és nem arrogáns) vagy azokkal kapcsolatban, amiket elértél, az önbizalmat ad és az elégedettség érzését keltheti. Nem beszélve arról, hogy hálás is leszel, ami fontos az érzelmek szabályozáshoz.

Ha az összehasonlítások, az önbizalomhiány vagy a stressz helyett a pozitívumokra összpontosítasz, átjár a zene öröme. Ha pedig úgy érzed, hogy túl sok a belső kritika, nem árt egy kis időt a családoddal, barátaiddal töltened, akik mindig támogatnak téged.

Inspirálódj blogunkból és regisztrálj előadóként a felületre, hogy még több koncertet adhass az új évben! Annál nagyobb önbizalomnövelő ugyanis nemigen van, minthogy találkozhatsz a rajongókkal, akik odavannak azért, amit csinálsz.

Kiemelt kép: Unsplash, forrás: dittomusic.com

 

Keretbeli felugró ablak(ok)

Időtúllépés

Időtúllépés

Kereséseinek száma meghaladta
az öt lehetőséget,
A további böngészéshez lépjen be
vagy regisztráljon itt!

Típus

Típus

Regisztráció

Belépés

Regisztráció

Regisztráció

Az oldal használata regisztrációhoz kötött.

Szociális

Regisztráljon az alábbi lehetőségek egyikével

vagy

Regisztráció

A név megadása kötelező.
Az e-mail cím megadása kötelező.
A telefonszám megadása kötelező.
A jelszó megadása kötelező.
Az adatkezelési irányelvek elfogadása kötelező
A felhasználási feltétek elfogadása kötelező.
A KoncertBooking vízjeles cover fotó használata kötelező.
Van már profilod? Jelentkezz be!

Elfelejtett jelszó

Elfelejtett jelszó

Amennyiben elfelejtette jelszavát, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Elfelejtett jelszó

Kérjük írja be a felhasználójához tartozó email címét.
Nincs még profilod? Regisztrálj itt!

Amennyiben nem kapta meg az aktiváló emailt, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Aktiváló email újraküldése

Amennyiben nem kapta meg az aktiváló emailt, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Aktiváló email újraküldése

Kérjük írja be a felhasználójához tartozó email címét.
Nincs még profilod? Regisztrálj itt!

Jelszó megújítása

Jelszó megújítása

Ha elfelejtette a jelszavát, küldünk Önnek egy linket, amivel létrehozhat egy új jelszót, és visszajuthat a fiókjába.

Jelszó megújítása

Kérjük írja be új jelszavát.
Kérjük írja be új jelszavát mégegyszer.

Figyelem!

Figyelem!

A funkció használatához kérjük lépjen be
vagy regisztráljon itt!

Meghívó küldése

Elfelejtett jelszó

Siker!

Siker!

Figyelem!

Figyelem!

Kiemelt nap!

Kiemelt nap!

A listában szereplő árak eltérhetnek! Kérem kérjen a chaten felvilágosítást!

Figyelem!

Figyelem!

Éjfél utáni fellépések esetén a helyes keresési dátum az újonnan induló nap dátuma. Pl. Egy szombaton kezdődő klub fellépés éjfél utáni időpontja vasárnap 01:00 kor keresendő!

Kiemelt nap!

Kiemelt nap!

A listában szereplő árak eltérhetnek! Kérem kérjen a chaten felvilágosítást!

Figyelem!

Éjfél utáni fellépések esetén a helyes keresési dátum az újonnan induló nap dátuma. Pl. Egy szombaton kezdődő klub fellépés éjfél utáni időpontja vasárnap 01:00 kor keresendő!

Figyelem!

Figyelem!

Az aktivációs linked érvényessége lejárt! A Belépés/Aktiváló email újraküldése menüpontból kérhetsz újat.

Keresés mentése

Keresés mentése

Keresését hozzáadhatja a naptárához, így az eseményben lévő linket megnyitva mindig friss találatokat kaphat.

Kiemelt nap!

Előadói lista küldése

Hibás emailcím!
Nincsenek előadók kiválasztva

Ajánlat küldése

Ajánlat küldése

Hibás emailcím!

Listázó linkjének küldése

Listázó linkjének küldése

Hibás emailcím!
Név megadása kötelező!
Bezárás