Barion Pixel

KoncertBooking: Szabadjára engedett kreativitás, avagy a Morning Pages technika

külföld - 2024.01.17

Szabadjára engedett kreativitás, avagy a Morning Pages technika

Művészként sokféle módon növelheted a kreativitásodat. Julia Cameron amerikai tanár, író és kreativitásguru szerint ezek egyike az úgynevezett Morning Pages technika. Hogy miről is van szó, azt az alábbiakban kifejtjük.

Mi az a Morning Pages koncepció?

Mielőtt belemerülnénk a Morning Pages koncepciójába, szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez a technika nem mindenki számára alkalmas a kreativitás serkentésére. Hogy miért? Az emberi kreativitás összetett dolog, és minden egyén számára különböző módszerek válnak be ezzel kapcsolatban. Éppen ezért könnyen lehet, hogy a Morning Pages nem neked való. Derítsük ki!

Összességében a Morning Pages módszer nagyon egyszerű és „nem magas művészet”, ahogy Julia Cameron is magyarázza. Ez egy napi gyakorlat, amely három oldalnyi folyóírást jelöl. Ennek során kézzel kell leírni minden szót, gondolatot, nem rövidíthetsz, nem használhatsz szimbólumokat. A Morning Pages alkalmazása során törekedni kell arra, hogy mind a három oldal tele legyen írva mindennel és bármivel, ami tudat alatt és tudatosan megfordul ott és akkor a fejedben. Nincs gondolkodás, töprengés, szerkesztés.

Az eredménynek nem kell szépnek, jól megírtnak, sőt, értelmesnek sem lennie. Nem szabad szabad visszanézni, visszaolvasni – még neked sem, ha nem szeretnéd. Ez egy nyugodt, stresszmentes gyakorlat, amely talán segít kikapcsolódni és bármit kiadni magadból, mindenféle korlát vagy a tökéletesség igénye nélkül.

A Morning Pages egyébként nem új találmány. Julia Cameron vezette be a koncepciót 1992-es önsegítő könyvében, A művész útjában. A könyvben a Morning Pages-t olyan egyedülálló módszerként írja le, amely segít az embereknek visszaszerezni stagnáló művészi kreativitásukat. Azóta a könyv több kiadása, feldolgozása és folytatása jelent meg, a Morning Pages maga is tovább fejlődött, Cameron pedig idén január elején dobta ki a legújabb kiadást.

Kapcsolódó tartalom: Elakadtál? Így növeld a zenei kreativitásod!

A Morning Pages lehetséges előnyei

A Morning Pages előnyeinek kapcsán Cameron nemcsak a stagnáló kreativitás felszabadításáról beszél. A Morning Pages egyik további lényeges előnye, hogy megtanulod elengedni a cenzorodat. Ez az a részed, amelyik szükségét érzi, hogy folyamatosan szerkessze magát. Ehelyett e módszer segíthet abban, hogy megtaláld és meglásd az igazi énedet, és jobban odafigyelj saját, hiteles hangodra, nem pedig a cenzor hangjára.

A szerző hangsúlyozza, hogy ha cenzorod hangjára hallgatsz, amely hajlamos kijavítani, kritizálni vagy akár elítélni, az hozzájárul a kreatív stagnáláshoz, vagy még inkább elmélyíti azt. Nehéz szabadon kifejezni kreatív valódat, ha valaki folyamatosan ellened van, vagy akadályokat gördít eléd. Amikor megtanulod figyelmen kívül hagyni és végül legyőzni belső cenzorodat, az más jelentős előnyökhöz is vezethet: az elméd kitisztulásához és önmagad jobb megismeréséhez. És mi lehet jobb dolog a művészeted (és kreativitásod) számára, mint az, hogy nyugodt, fesztelen az elméd, és tudod, ki vagy valójában és mit szeretnél létrehozni?

Ezenkívül a Morning Pages segíthet abban, hogy gyakrabban és élénkebben emlékezz álmaidra (ez a kreativitás szempontjából is nagyon hasznos lehet), megtaláld a középpontodat, továbbá biztosabb légy önmagadban, döntéseidben és a művészi kinyilatkoztatásokban. Ily módon több esélyed lesz arra, hogy legyőzd a negativitást, a kételyeket vagy a félelmeket.

Ezt olvastad már? 8 tuti módszer a (zenei) kiégés ellen

Hogyan készíts Morning Pages-t?

Míg a Morning Pages a nyugodt, stresszmentes és pozitív energiaáramlásról szól, a gyakorlatra vonatkozó szabályok viszonylag szigorúak. Ugyanakkor mi nem helyeznénk túl nagy nyomást rád a szabályokkal kapcsolatban, hiszen ez végső soron rólad szól, arról, hogy neked mi a kényelmes, mire van szükséged, mit érzel, hogy jobb neked. Hangsúlyozzuk azonban, hogy előfordulhat, hogy nem tapasztalod meg első körben (és lehet, hogy később sem) a Morning Pages' tényleges előnyeit a következetesség nélkül. Íme a legfontosabb szabályok:

Csináld meg a Morning Pages-t reggel! Ha rögtön azután készíted el a Morning Pages-t, hogy kiszállsz az ágyból, esetleg még félálomban, akkor adhatsz egy kis időt az elmédnek, hogy a tudatod és az egód védelme felébredjen. Ez még hitelesebbé teheti az írást és hozzáférést biztosít valódi, nyers énedhez.

Kézzel írj, ne rövidíts, ne használj szimbólumokat! Nincs számítógép, nincs gépelés. Csak te, egy toll és egy papír.

Pontosan három oldalt írj! Cameron szerint pontosan három A4-es papírt kell teleírni. Egyes napokon az első sorok kihívást jelenthetnek, de idővel és gyakorlással könnyebbé válhat a folyamat. Ugyanakkor minél többet írsz, annál inkább rájössz, hogy nem tudsz minden nap három teljes oldalt írni a semmiről. Ez annak a jele, hogy kreativitásod lassan felszabadul. Az is nagyon fontos, hogy a három oldal befejezése után hagyd abba az írást!

Ez egy napi gyakorlat! Naponta meg kell csinálni a Morning Pages-t, még akkor is, ha semmi kedved hozzá. Azonban még egyszer hangsúlyozzuk: bár a következetesség fontos, soha ne erőltesd magad! Ha semmiképp nem megy, inkább hagyj ki egy napot!

Senki ne olvassa el a Morning Pages oldalaidat, ha lehet, akkor te sem! Akárcsak a napló, a Morning Pages is privát. Csak és kizárólag a te gondolataidról, érzéseidről és elképzeléseidről szól, így senki másnak nem szabad elolvasnia őket, továbbá a visszaolvasásnak sincs sok értelme a szerző szerint. Ahogy Cameron mondja, azt csinálsz az oldalaiddal, amit csak akarsz, miután elkészültek. Kidobhatod, széttépheted vagy elégetheted őket. Te irányítasz.

Ez is érdekelhet: Témák, amikről zenészként érdemes blogolnod

Kezdj el te is írni ébredés után! - Fotó: Canva

Hogyan maradj következetes az írással kapcsolatban?

Évek óta sokan állítják, hogy a 21/90-es szabály az, ami pozitív eredményeket hoz a szokások kialakításában – 21 nap kell a szokás kialakításához, és 90 nap ahhoz, hogy végleges életmódváltás történjen. A kutatók azonban rájöttek, hogy a 21/90-es szabály csak egy mítosz! Ehelyett egy, a European Journal of Social Psychology folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy átlagosan 66 napba telik, amíg egy új viselkedési forma stabil szokássá alakul át.

Lássunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan alakulhat a kreativitásösztönzö Morning Pages írása szokássá:

Határozz meg egy célt, amelyet el szeretnél érni! Ez a te esetedben egyszerű. A Morning Pages napi gyakorlásával szeretnéd fokozni kreativitásunkat.

Kezdd egy kis feladattal! Három oldal megírása viszonylag egyszerű lehet, ha szeretsz írni. Ha azonban ez az első alkalom, hogy írással foglalkozol, akkor előfordulhat, hogy az elején nehézségekkel találod szemben magad. Noha a szabályok három oldalt hangsúlyoznak, ha úgy érzed, kezdd kicsiben, írj az elején kevesebbet, majd fokozatosan haladj a cél felé!

Tervezd meg, mikor és hol fogsz írni! Lehet, hogy könnyebben hozzászoksz a Morning Pages írásához, ha mindig egy adott időponthoz és helyszínhez kapcsolod. Válassz egy olyan helyet, amelyet kényelmesnek találsz és szeretsz, hiszen ez további lökést adhat a feladat elvégzéséhez.

Ne szégyelld magad, ha kihagysz egy napot! Ha elszégyelled magad egy nap kihagyásáért, az soha nem lesz pozitív hatással rád és nem segít abban, hogy a Morning Pages szokássá váljon, illetve visszanyerd a kreatív energiáid. Ha kimarad egy nap, próbáld elfogadni, és másnap térj vissza a reggeli íráshoz!

Te mit gondolsz? Kipróbálod a Morning Pages technikát?

Ha pedig belejöttél az írásba: új megjelenéseidről vagy karriered fontos állomásairól szóló cikkeidet a Koncertbooking segítségével is eljuttathatod a szakmának a PR és promóciós funkció segítségével! Hogy hogyan? Érdeklődj elérhetőségeinken!

Kiemelt kép: Canva, forrás: imusician.com, Julia Cameron: Living The Artist's Way, YouTube

Hasonló cikkek

Furcsa zenei kollabok, amik végül kultikussá váltak külföld - 2024.04.24
Elkészült az első mesterséges intelligencia által generált zenei videó külföld - 2024.04.07
A világ legkülönlegesebb hangszerei #1 - kalandozás a meditatív hangzásvilágban külföld - 2024.03.30
Zene és divat #2 - A punkok stílusa külföld - 2024.03.23
Innovatív zenei startupok 2024-ben – fókuszban a digitalizáció és a mesterséges intelligencia külföld - 2024.03.20
A legjobb online platformok zenetanuláshoz #1 külföld - 2024.03.17
Városok, amelyek kihagyhatatlanok a zene szerelmeseinek #2 külföld - 2024.03.14
A jövő zenéje #3: Output Co-Producer Pack Generator külföld - 2024.03.11
Zene és fenntarthatóság #4 - Kinetikus táncparkettek külföld - 2024.03.10
Tudjuk, mit olvasol idén tavasszal - kedvenc gitározásról szóló könyveink (1. rész) külföld - 2024.03.02
A jövő zenéje #2: az 5 legjobb generatív AI chatbot, amelyet neked is ismerned kell külföld - 2024.02.25
A playlistek ereje: hogyan befolyásolják a lejátszási listák a streamelési számokat és az előadók sikerességét? külföld - 2024.02.23
Az Eagles zenekar kéziratainak illetéktelen birtoklása miatt kezdődött bűnper New Yorkban külföld - 2024.02.21
Zene és fenntarthatóság, 3. rész - környezettudatos fesztiválok Európában külföld - 2024.02.11
Grammy-díjak 2024: íme a nyertesek listája külföld - 2024.02.05
A leghasznosabb appok zenészeknek (5. rész) - együttműködést támogató felületek külföld - 2024.02.03
Mi az a YouTube Samples és miért jó neked, ha zenész vagy? külföld - 2024.01.24
Zenei hagyományok #2: a korai jazz New Orleans-ban külföld - 2024.01.21
Zenei hagyományok #1: klubkultúra Berlinben külföld - 2024.01.10
Műfajok nyomában, 3: a K-pop külföld - 2024.01.07
Zene és fenntarthatóság #2: zenészek, akik aktívan tesznek a környezetvédelemért külföld - 2023.12.10
Érdekességek a zene világából #1 - Valóban a zene a közös nyelvünk? külföld - 2023.12.06
Tanulj, fejlődj, inspirálódj! #6 – Podcastek a zenei üzletágról külföld - 2023.12.04
Új funkciókat jelentett be a TikTok: megérkeztek az előadói profilok! külföld - 2023.12.01
Elhunyt Shane MacGowan, a Pogues frontembere külföld - 2023.12.01
Disney-dalokkal érkezik Magyarországra a The King's Singers külföld - 2023.11.29
Tudjuk, mit olvasol idén télen! - Kedvenc dobolásról szóló könyveink külföld - 2023.11.20
YouTube zenészeknek, 4. rész: a legjobb csatornák DJ-knek külföld - 2023.11.15
Zene és fenntarthatóság, 1. rész: The Climate Gig külföld - 2023.11.08
Loudly: zenekészítés generatív mesterséges intelligenciával külföld - 2023.11.06
Hat év után ismét magyar csillag a Rising Stars-ban külföld - 2023.11.02
Műfajok nyomában, 2. rész: a trap zene külföld - 2023.10.27
Európában tovább nőttek a beszedett jogdíjak 2022-ben külföld - 2023.10.26
Megváltozik a Spotify jogdíj modellje 2024-től külföld - 2023.10.26
Nemzetközi díjat nyert a Larry külföld - 2023.10.23
Slash és zenekara, a Myles Kennedy & The Conspirators jövőre Budapesten lép fel külföld - 2023.10.20
Konferenciák, showcase-ek 2024-ben, amelyekre megéri jelentkezni külföld - 2023.10.18
A zeneipar szuperhősei, a szuperrajongók külföld - 2023.10.15
Kiadták az Electronic supergroup legjobb dalait külföld - 2023.10.14
A leghasznosabb appok zenészeknek (4. rész) - dalszerző alkalmazások külföld - 2023.10.02
Dalszerzők napja a mesterséges intelligencia jegyében külföld - 2023.09.29
Tanulj, fejlődj, inspirálódj! #5 – Podcastek a dalírásról külföld - 2023.09.24
TuneCore tanulmány: a megkérdezett indie előadók 27%-a használt már mesterséges intelligenciára épülő zenei eszközöket külföld - 2023.09.22
Eltűnsz a teendők között? A legjobb projektmenedzsment applikációk zenészeknek külföld - 2023.09.10
Tanulj, fejlődj, inspirálódj #5 – a legjobb szakmai podcastek dobosok számára külföld - 2023.08.08
Tedd próbára magad! - Külföldi dalszerző versenyek, amelyekre érdemes jelentkezni külföld - 2023.08.02
Itt a Meta legújabb fejlesztése, az Instagram Threads külföld - 2023.07.17
Gumicukor hegy, Bob Hope imitátor, kiskacsák - furcsa backstage igények világsztároktól (1. rész) külföld - 2023.06.18
Műfajok nyomában, 1. rész: a világzene külföld - 2023.04.20
ChatGPT-4: a zeneipar forradalmasítása mesterséges intelligenciára épülő nyelvi modellekkel külföld - 2023.04.16
Szakmázásra fel! - A legjobb zenei konferenciák Európában 2023-ban külföld - 2023.04.03
A régi zenék jobbak, mint a maiak? (2. rész) külföld - 2023.03.22
Az Apple Music önálló alkalmazást készített a klasszikus zene kedvelőinek külföld - 2023.03.21
Beköszöntött a „robotzene” kora, avagy egyre inkább teret hódít a mesterséges intelligenciával történő zenekészítés külföld - 2023.03.18
Már majdnem megvagy az új lemezeddel? Így készíts/készíttess ütős albumborítót hozzá! külföld - 2023.02.27
Megérkezett a Spotify új funkciója, a mesterséges intellingecián alapuló DJ külföld - 2023.02.23
„Lennél a Valentinom?” – 9 power couple a modern zene világából külföld - 2023.02.10
Március 19-én zárul a kolozsvári Jazz in the Park fesztivál versenyére való jelentkezés! külföld - 2023.02.08
Harry Styles kapta az év albuma díjat, Beyoncé rekordot döntött külföld - 2023.02.06
Michael Jackson unokaöccse játssza a címszerepet a Michael című életrajzi filmben külföld - 2023.02.01
George Michael, Missy Elliott, a Joy Division/New Order is jelölt a Rock & Roll Hírességek Csarnokába külföld - 2023.02.01
Tanulj, fejlődj, inspirálódj! #4 – „Nők a zenében” podcastek külföld - 2023.01.31
YouTube zenészeknek, 3. rész: fókuszban a zenei marketing külföld - 2023.01.23
Francia jelentés: csalnak a streaming hallgatottsággal külföld - 2023.01.16
Ava Max új lemezt ad ki külföld - 2023.01.11
Zene és divat kapcsolata: a flapperektől a hippiken és a punkokon át a kevert stílusokig külföld - 2023.01.09
YouTube zenészeknek, 2. rész - Branding, kritika, edukáció külföld - 2023.01.04
Nem csak a gamerek Mekkája: Discord zenészeknek külföld - 2022.12.30
Az elektronikus zene legfőbb online piactere: a Beatport és ami mögötte van külföld - 2022.12.29
7 nélkülözhetetlen ingyenes alkalmazás útközbeni zenéléshez külföld - 2022.12.27
Mentálhigiéné a zeneiparban, 1. rész: Támogató szervezetek, platformok külföld - 2022.12.20
YouTube zenészeknek, 1. rész: a 7 legjobb csatorna dobtanuláshoz külföld - 2022.12.20
Vigyázz, kész, TikTok #3: live streaming a TikTokon – van értelme? külföld - 2022.12.14
Innováció a zsebedben – niche zenei mobilappok, amikre érdemes odafigyelni #1 külföld - 2022.12.07
Tanulj, fejlődj, inspirálódj! #3 – Gitárról szóló podcastek külföld - 2022.12.04
#SpotifyWrapped: 2022 legnépszerűbb dalai, előadói, podcastjai és trendjei külföld - 2022.12.01
A bolygó az egyetlen táncparkettünk – zenei rendezvények és a fenntarthatóság külföld - 2022.11.24
Rádió vs. streaming – a milleniálok inkább a streamingben hisznek! külföld - 2022.11.22
Vigyázz, kész, streaming – így maxold ki az Apple Music-ot! külföld - 2022.11.18
Több mint egymilliárd fiatal hallása van veszélyben külföld - 2022.11.17
Zenész/sorsok – a legnézettebb zenei témájú filmek (1. rész) külföld - 2022.11.14
Az Amazon lekörözi a Spotify-t és az Apple Musicot? külföld - 2022.11.12
A független zenészek Mekkája, avagy a Bandcamp és ami mögötte van külföld - 2022.10.27
Egy tanulmány szerint a nők még mindig alulreprezentáltak a globális zeneiparban külföld - 2022.10.14
Új filmzenei albuma jelenik meg az Oscar-díjas Hans Zimmernek külföld - 2022.10.10
Hogyan használd a Redditet rajongótáborod növelésére? Mondjuk! külföld - 2022.10.07
Itt az új social média-őrület, a BeReal! Ismerd meg és használd ki a benne rejlő lehetőségeket! külföld - 2022.09.28
Tanulj, fejlődj, inspirálódj – a legjobb szakmai podcastek zenészek számára #2 külföld - 2022.09.02
Spotify & Shopify: így alakítsd át az előadói profilodat egy virtuális bolttá külföld - 2022.07.26
Tudjuk, mit olvasol idén nyáron #2 – 2022 eddigi legjobb zenei könyvei külföld - 2022.07.25
Lehetsz-e digitális nomád zenei producerként? Spoiler: IGEN! Mutatjuk, hogyan! külföld - 2022.07.20
Városok, amelyek kihagyhatatlanok a zene szerelmeseinek külföld - 2022.07.18
Cél: a világot jelentő deszkák, avagy tippek a nemzetközi zenei karrier felépítéséhez külföld - 2022.07.04
Tudjuk, mit olvasol idén nyáron – kedvenc zenei szakkönyveink külföld - 2022.06.15
A rap rövid története + 4 dolog, amit kerülj el (kezdő) rapperként külföld - 2022.06.13
Tanulj, fejlődj, inspirálódj – a legjobb szakmai podcastek zenészek számára külföld - 2022.06.08
Patreon zenészeknek - a jutalmak (2. rész) külföld - 2022.05.13
Mit olvasnak a híres zenészek? 1. rész külföld - 2022.05.11
Nem csak a 20 éveseké világ – előadók, akik 30-on túl lettek sikeresek külföld - 2022.04.27
A leghasznosabb appok zenészeknek (1. rész) külföld - 2022.03.28
#RiotGirls, avagy nők, akik megváltoztatták a zeneipart külföld - 2022.03.08
AR és VR technológia a zenében - ez lenne a jövő? külföld - 2022.02.15
NFT-k: egy új világ küszöbén állunk? külföld - 2022.01.19
Trükkök a Spotify algortimusának befolyásolására külföld - 2021.12.14
Ügyelj a biztonságra, avagy tippek rendezvényszervezőknek! külföld - 2021.11.09
A legkülönlegesebb zenei alműfajok az elmúlt 25 évből – 1. rész külföld - 2021.10.20
Jövőre Budapesten koncertezik a Red Hot Chilli Peppers! külföld - 2021.10.13
A 9 legjobb fülmonitor 2021-ben külföld - 2021.03.10
Less be a világsztárok luxusturnébuszába! külföld - 2021.03.03

Keretbeli felugró ablak(ok)

Időtúllépés

Időtúllépés

Kereséseinek száma meghaladta
az öt lehetőséget,
A további böngészéshez lépjen be
vagy regisztráljon itt!

Típus

Típus

Regisztráció

Belépés

Regisztráció

Regisztráció

Az oldal használata regisztrációhoz kötött.

Szociális

Regisztráljon az alábbi lehetőségek egyikével

vagy

Regisztráció

A név megadása kötelező.
Az e-mail cím megadása kötelező.
A telefonszám megadása kötelező.
A jelszó megadása kötelező.
Az adatkezelési irányelvek elfogadása kötelező
A felhasználási feltétek elfogadása kötelező.
A KoncertBooking vízjeles cover fotó használata kötelező.
Van már profilod? Jelentkezz be!

Elfelejtett jelszó

Elfelejtett jelszó

Amennyiben elfelejtette jelszavát, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Elfelejtett jelszó

Kérjük írja be a felhasználójához tartozó email címét.
Nincs még profilod? Regisztrálj itt!

Amennyiben nem kapta meg az aktiváló emailt, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Aktiváló email újraküldése

Amennyiben nem kapta meg az aktiváló emailt, az alábbi mező kitöltésével, e-mail címének megadásával igényelhet újat.

Aktiváló email újraküldése

Kérjük írja be a felhasználójához tartozó email címét.
Nincs még profilod? Regisztrálj itt!

Jelszó megújítása

Jelszó megújítása

Ha elfelejtette a jelszavát, küldünk Önnek egy linket, amivel létrehozhat egy új jelszót, és visszajuthat a fiókjába.

Jelszó megújítása

Kérjük írja be új jelszavát.
Kérjük írja be új jelszavát mégegyszer.

Figyelem!

Figyelem!

A funkció használatához kérjük lépjen be
vagy regisztráljon itt!

Meghívó küldése

Elfelejtett jelszó

Siker!

Siker!

Figyelem!

Figyelem!

Kiemelt nap!

Kiemelt nap!

A listában szereplő árak eltérhetnek! Kérem kérjen a chaten felvilágosítást!

Figyelem!

Figyelem!

Éjfél utáni fellépések esetén a helyes keresési dátum az újonnan induló nap dátuma. Pl. Egy szombaton kezdődő klub fellépés éjfél utáni időpontja vasárnap 01:00 kor keresendő!

Kiemelt nap!

Kiemelt nap!

A listában szereplő árak eltérhetnek! Kérem kérjen a chaten felvilágosítást!

Figyelem!

Éjfél utáni fellépések esetén a helyes keresési dátum az újonnan induló nap dátuma. Pl. Egy szombaton kezdődő klub fellépés éjfél utáni időpontja vasárnap 01:00 kor keresendő!

Figyelem!

Figyelem!

Az aktivációs linked érvényessége lejárt! A Belépés/Aktiváló email újraküldése menüpontból kérhetsz újat.

Keresés mentése

Keresés mentése

Keresését hozzáadhatja a naptárához, így az eseményben lévő linket megnyitva mindig friss találatokat kaphat.

Kiemelt nap!

Előadói lista küldése

Hibás emailcím!
Nincsenek előadók kiválasztva

Ajánlat küldése

Ajánlat küldése

Hibás emailcím!

Listázó linkjének küldése

Listázó linkjének küldése

Hibás emailcím!
Név megadása kötelező!
Bezárás